Projekti tuottaa tulosta

04.10.2015 17:24

Lattariprojektin perusajatus perusasioiden tavoitteellisesta opettelemisesta ja "oppimisen matkan" hyödyntämisestä konkretisoitui hienosti tänään Mikkelissä, jossa tanssittiin viikonloppuna Itä-Suomen projektin 6. viikonloppu. Takana on siis neljä viikonloppua lajien perustekniikkaa ja parityöskentelyn teemaviikonloppu —nyt keskityttiin opiskelemaan asioita musiikin kautta ja musiikkia tanssimisen lähtökohtana käyttäen. 

 

Itä-Suomen projektissahan innostus ja myös väkimäärä on ollut huikea. Yhtä tanssijaa lukuunottamatta kaikki olivat osallistuneet jo useampaan projektin viikonloppuun ja ainakin kolmannes lähes 70 tanssijasta nosti kätensä kun lauantaina kysyimme, kuinka moni on ollut mukana joka kerta. 

 

Projektissa käytetään oppimisen tukena suljetussa facebook-ryhmässä jaettavia videoklippejä, joiden avulla voi palauttaa mieliin tunneilla tehtyjä harjoitteita ja työskennellä itsenäisesti viikonloppujen välissä.  Viikonloppujen aikana on käytännön tanssituntien lisäksi myös luentoja, joissa käydään läpi aiheeseen liittyviä teemoja. Näiden aikana keho saa hetken levätä ja tanssija pääsee työstämään asioita eri kautta —luentojen aiheina ovat olleet mm. kehonhuoltoon liittyvät asiat, ravinnon merkitys, tanssilajien perusteet ja tanssitietous sekä tänä viikonloppuna rytmiikka ja tanssirytmit. Tanssitunneilla ovat kulkeneet lajien lisäksi punaisena lankana läpi koko projektin ajan tanssillisiin perusteisiin liittyvät tavoitteet:  linjaukset, ydintuki ja nilkkojen artikulaatio eli asiat, jotka luovat tanssiin niitä paljon kaivattuja laatutekijöitä. 

 

Oppimista pääsee siis projektissa apahtumaan moniulotteisemmin kuin perinteisellä kurssilla ja itsenäinen harjoittelu helpottuu, kun tanssiharjoittelun tukena voi käyttää myös luennoilla esille tulleita asioita. 

 

Mistä johtuu se, että uuden oppiminen alkaa projektissa pitkään mukana olleilla olla selkeästi helpompaa —tätä on vaikeaa faktana todeta, mutta jotain on tapahtunut! Konkreettisesti asian huomasi tänään, kun tunneilla tehtiin varsin onnistuneesti haastavia, vahvaan parityöskentelyyn ja hyvään tanssitekniikkaan perustuvia rytmirikkoja. Useimmilla kursseilla näiden asioiden kanssa käy niin, että ne onnistuvat yksin ja periaatetasolla oppilaat oivaltavat mistä niissä on kysymys, mutta niiden toteuttaminen oikeasti paritanssissa vapaalla viennillä osoittautuu liian haastavaksi suurimmalle osalle konkaritasonkin oppilaista. Suurin osa salissa tanssineista sai nämä toteutettua oikealla ajatuksella, oikeasti tanssien myös vapaassa viennissä —musiikkia tulkiten. Jotain on siis matkan varrella tapahtunut....oppimiseksiko sitä sanotaan? 

 

Länsi-Suomen projektin suosio ei ole toistaiseksi ollut yhtä suuri kuin Itä-Suomen, mutta sielläkin on mukana aktiivinen porukka, joka tekee töitä ahkerasti myös viikonloppujen välissä ja odotettavissa on samanlaisia onnistumisen kokemuksia myös Seinäjoen suunnalla. 

 

Ilahduttava uutinen pohojosen ihimisille lienee se, että Lattariprojekti starttaa keväällä 2016 myös pohjoisessa, jossa Kittilän Menomonot ottaa kantaakseen päävastuun järjestelyistä. Pohjoisen projekti on vielä suunnittelun alla, mutta keväälle on lyöty TanssinTahdin (Lissu ja tyypit)  kanssa lukkoon kaksi viikonloppua 5.-6.3 ja 21.-22.5. TanssinTahdin kanssa opetusvastuuta tulevat jakamaan Tanssikoulu Wimman Anne Välisaari ja Arto Petjala. Lisätietoa projektin sisällöstä tulee tälle nettisivustolle.